Helsinki South Harbour

Die räumliche Grosszügigkeit des Areals ist der erhaltenswerte Luxus des South Harbours in Helsinki. Ein rhythmisches Zusammenspiel von wenigen, präzise gesetzten Orten sensibilisiert den Hafenbesucher für die sinnliche Weite des Hafens. Die robuste Einfachheit des neu gestalteten Freiraums ermöglicht dem Besucher eine Vielzahl von unterschiedlichen Aneignungen. Die räumliche Struktur des Areals bewahrt bewusst die örtlichen Charakteristika des Hafens und strebt nach dessen nachhaltiger Entwicklung. Eine robuste und nach Bedarf veränderbare Möblierung erzeugt zusätzlich eine große Vielfalt an Atmosphären und Aktivitäten und akzentuiert die poetische Weitläu!gkeit der Freiraumgestaltung. Umsichtig proportionierte Räume und mit Bedacht gewählte Materialien fördern zusätzlich die sinnliche Wahrnehmung des South Harbour in Helsinki.
open competition, purchase
authorship
Grischa Leifheit, Jörg Wessendorf, Leonard Grosch
client
Municipality of the City of Helsinki
landscape architects
Atelier Loidl
year
2012
type of use
culture, office, residential
size
23 ha
visualisation
VIZE

 

The vastness of the harbour spaces are a luxury worth of preservation and serves as the basic concept. The ferry logistics are to be concentrated close to the terminals. Motorized traffic will be relocated from the central harbour and adjacent areas. The Old Harbour is staged as „state parlour“.
The site‘s relation to the water will be optimized by transformations of the coastal line so the surroundings move forward to the water. New buildings are located directly at the waterline as to connect cityscape and seascape. The projectʻs spacial structure preserves the local characteristics and seeks for their sustainable development. To unfold a great variety of atmospheres and activities it provides a number of facilities robust enough to be modified through public participation procedures. With a design both concise and generous it plays on the poetic impact of the placeʻs wideness. Carefully proportioned spaces and chosen materials will enhance the sensual perception of the spirit of the place.

Jury-evaluation:
„The general architectural solution is based on alternating intimate concentrated places and grand open spaces and great sculpture-like buildings in an almost Zen-like open landscape. (…) The new museum building on Katajanokka is skilfully located, it looks heavy and compact…“